Het kan wèl!

volg ons op social media


Blauwe bessen uit Limburg

In het Noord-Limburgse dorp Melderslo teelt de familie Douven op 32 hectare grond 6 soorten blauwe bessen.

Hoe het begon
De ouders van Mery zijn in 2001 het bedrijf begonnen. Vader Theo had zijn eigen bedrijf verkocht en had tijd over. De buurman had een stuk land over en de schoonzoon van Theo teelde al blauwe bessen. Na kennis te hebben gemaakt met de blauwe bes besloot Theo om op het land van de buurman de eerste struiken te planten. Het bedrijf werd een succes en inmiddels hebben de kinderen alweer 3 jaar de leiding.

Cyclus
Rond maart krijgen de bessenstruiken bloesem. De bloesem verandert in een tros bessen wanneer het bestoven is. Sommige rassen kunnen zichzelf bestuiven, andere hebben daar hulp van bijen of hommels voor nodig. Tussen de struiken worden bijenkorven en hommeldozen geplaatst zodat zij hun werk kunnen doen.

Het is ras afhankelijk wanneer de bessen rijp zijn, het plukseizoen loopt van half juni tot en met september. “Dit jaar is een goed jaar voor ons als bessentelers” vertelt Mery. “De bessen zijn snel en groot gegroeid en door de droogte kan er bijna non-stop geplukt worden. Bij regen moeten alle plukkers hun werk laten liggen, omdat natte bessen eerder bederven.”


Het plukseizoen
Medio juli worden er volop bessen geplukt. In het hoogseizoen zijn zo’n 80 medewerkers aan het werk tussen de struiken en plukken zij in totaal 200.000 kilo. De blauwe bessen groeien in trosjes aan de struiken die tot 2,5 meter hoog worden. De bessen worden de eerste twee plukrondes met de hand geplukt.

De eerste plukronde worden alleen de rijpe, grote bessen geplukt (dit zijn meestal de onderste). Wanneer het hele veld geplukt is, beginnen de plukkers weer opnieuw. Nu zijn ook de kleinere blauwe bessen groot genoeg en rijp om geplukt te worden. De bessen die nu nog blijven hangen, worden later machinaal geplukt. Deze laatste oogst wordt gebruikt om sap, siroop, jam, likeur of wijn van te maken.

De bessen zijn niet alleen bij mensen geliefd. Ook de suzukivlieg en spreeuwen vinden de bessen lekker. Op de suzukivlieg wordt continu gecontroleerd zodat de bessen niet bederven. Om de spreeuwen te verjagen laat Mery af en toe nep-roofvogels aan palen rondvliegen of poppen midden in het veld omhoog springen. En er staan lokkooien, de vogels die hierin vliegen worden ergens anders weer uitgezet waar geen blauwe bessentelers zijn. “En af en toe lopen we een rondje met de honden door het veld” vertelt Suzanne, “hiermee hopen we de konijnen weg te jagen.”


De koudere maanden
Na het seizoen kan de familie Douven eindelijk op zomervakantie, want tijdens onze zomervakantie zijn zij hard aan het werk. Daarna begint het grote onderhoud. De struiken worden teruggesnoeid, het onkruid gewied en er wordt onderhoud gepleegd aan de waterinstallatie. Zo zorgen Mery en haar familie dat in maart de struiken weer in bloei kunnen staan.

Nieuwe struiken worden bijna niet geplant, een bessenstruik gaat jaren mee. Volgend jaar wordt het perceel van de familie Douven met 14 hectare uitgebreid. De struiken die hier uiteindelijk op geplant worden geven pas na 3 jaar het maximale aantal bessen.

Wist je dat:
Blauwe bessen en bosbessen 2 hele verschillende vruchten zijn? Bosbessen zijn kleiner en hebben blauw vruchtvlees. Blauwe bessen zijn groter, zoeter, steviger en hebben wit vruchtvlees.

Bewaaradvies:
Blauwe bessen kunt u tot wel 10 dagen bewaren in de koelkast. Was ze pas vlak voordat u ze eet, een gewassen bes bederft eerder in de koelkast.

De beste bes:
De beste en lekkerste blauwe bessen herkent u aan hun smaak. Waar u wel op kunt letten in de winkel is of er een waslaagje op de bessen zit en of ze niet gerimpeld zijn.



© Boon's Markt 2024 · De Boon's Markt website maakt gebruik van cookies · Privacybeleid · site by Amped

 

Mijn dichtstbijzijnde Boon's Markt is

Kies jouw locatie en toon de aanbiedingen die voor jou van belang zijn!