Gingerbread koekjes
Niets is leuker dan samen aan de slag te gaan om de lekkerste koekjes te bakken. Hier vind je het recept voor de traditionele gingerbread mannetjes, ofwel: gemberkoekmannetjes.
Benodigdheden
- vershoudfolie
- uitsteekvormpje
- 2 bakplaten met bakpapier
- spuitzak (met gladde spuitmond)
- boterhamzakje
Ingrediënten (10 stuks)
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 2 theelepels gemberpoeder (djahé)
- 75 gram boter
- 75 gram donkerbruine basterdsuiker
- 3 eetlepels blanke schenkstroop
- bloem (om te bestuiven)
- 0.5 eiwit (losgeklopt)
- 100 gram poedersuiker
- sprinkels, gebaksdecoratie (om te garneren, bakproducten)
Voorbereiden
Meng het bakmeel met de kaneel- en gemberpoeder. Smelt de boter met de basterdsuiker en stroop op een lage stand zonder te koken. Giet dit mengsel bij het meelmengsel en kneed met een mixer met deeghaken in circa 3 minuten tot een soepel deeg. Verpak in folie en laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180ºC. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van 4-5 mm dik. Steek met een koekmannetjes koeksteker zo veel mogelijk koekjes eruit. Leg de koekjes met een tussenruimte van 2 cm op de bakplaten en bak ze in de oven in 10-12 minuten gaar.
- Neem de bakplaat uit de oven en prik met een dikke naald of eetstokje een gaatje in elk koekje, zodat je ze op kunt hangen. Laat de koekjes afkoelen op de bakplaat tot ze knapperig zijn.
- Klop voor het glazuur de poedersuiker door het eiwit. Schep het glazuur in de spuitzak of knip een hoekje van het boterhamzakje en versier de koekjes. Druk de decoratie in het glazuur voordat het hard is.