Babi ketjap met gebakken rijst
Oosters koken hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn, dat bewijst dit recept met babi ketjap en gebakken rijst wel. Binnen een half uur heb je een Oosterse maaltijd op tafel staan voor 4 personen.
Ingrediënten:
- 250 gram rijst
- 500 gram hamlappen (in blokjes)
- 1 theelepel gemberpoeder (djahé)
- 6 eetlepels arachideolie of
- 6 eetlepels zonnebloemolie
- 1 ui (gesnipperd)
- 4 teentjes knoflook (fijngehakt)
- 8 eetlepels ketjap manis
- 1 bakje boemboe voor nasi goreng
- 1 theelepel sambal oelek
- 1 bakje gebakken uitjes
Bereidingswijze:
- Kook de rijst en laat afkoelen. Bestrooi het vlees met de gemberpoeder, zout en peper.
- Verhit de helft van de olie en fruit hierin de ui en knoflook. Voeg het vlees toe en roerbak dit goudbruin.
- Voeg het vlees toe en roerbak dit goudbruin. Giet de ketjap en zoveel water erbij tot het vlees onderstaat. Laat de babi ketjap met het deksel op de pan circa 1 uur zachtjes stoven.
- Neem de laatste 15 minuten het deksel van de pan om het vocht wat te laten verdampen. Verhit de rest van de olie en roerbak hierin de gare rijst met de boemboe en de sambal.
- Serveer de gebakken rijst met de babi ketjap en bestrooi met de gebakken uitjes. Lekker met komkommer, sperziebonen of atjar tjampoer.
Variatie:
Vervang de helft van de hamlappen door in repen gesneden speklapjes.
Eet smakelijk!