Het kan wèl!

volg ons op social media

Asperges: het witte goud

Het aspergeseizoen is begonnen! Traditioneel gezien wordt er vanaf de tweede dinsdag in april tot 24 juni geoogst. Na deze datum wordt de plant met rust gelaten zodat hij tijdens de zomer kan groeien en nieuwe energie kan opdoen voor volgend jaar. 

Na de oogst groeit in de zomer het loof van de plant bovengronds gewoon door. Hoe meer loof en hoe groener het loof is, hoe beter het is voor de plant. Door het groene loof worden voldoende suikers opgenomen en opgeslagen in de wortels. De suikers die in de wortels zijn opgeslagen, zorgen volgend jaar voor nieuwe stengels: de asperges.

Warme deken
Om de asperges in het voorjaar te laten groeien ondanks eventuele vorst, wordt er folie op de aspergebedden gelegd (de velden waarop of –in asperges groeien, worden bedden genoemd). De folie heeft een zwarte en een witte kant.

De zwarte kant wordt vooral bij koud weer gebruikt, de warmte van de zon wordt op deze manier het best benut. Bij te warm weer wordt de witte zijde bovenop gelegd zodat de planten niet te warm worden.

Gestoken
Begin april wordt gestart met de oogst van de nieuwe asperges, dit wordt met de hand gedaan. Wanneer er een barst in de grond te zien is of er zelfs al een kopje zichtbaar is, is de asperge groot genoeg om geoogst te worden.

Na het steken van de asperges worden ze ongeveer 6 uur in koud water gezet. Hierdoor houden ze hun mooie witte kleur en drogen ze niet uit. Daarna worden de asperges gewassen, op maat gesneden en op kwaliteit gerangschikt. De langste asperge ooit gestoken was 3,11 meter lang!

Langer houdbaar
Asperges kunnen 2 tot 3 dagen bewaard worden in de koelkast. Wikkel witte asperges in een vochtige doek en bewaar ze in de koelkast, groene en paarse asperges kunnen het best in een open plastic zak in de koelkast worden bewaard.

Asperges zijn vers als ze:

  • glanzende stengels hebben,
  • een piepend geluid maken wanneer de stengels tegen elkaar worden gewreven,
  • het snijvlak onderaan de stengel niet is ingedroogd.
    Asperges kunnen worden ingevroren. Voor ze in een diepvrieszakje de vriezer in gaan, moeten ze wel worden geschild. Ze kunnen op deze manier 4 tot 6 maanden worden bewaard. Om ze daarna te gebruiken hoeven ze niet te worden ontdooid.

© Boon's Markt 2022 · De Boon's Markt website maakt gebruik van cookies · Privacybeleid · site by Amped

 

Mijn dichtstbijzijnde Boon's Markt is

Kies jouw locatie en toon de aanbiedingen die voor jou van belang zijn!